Regina Ryderberg

Närings- och örtmedicinsk terapeut


Lämna en kommentar

Immunförsvaret och D vitamin

 

Immunförsvaret är väldigt omfattande och komplicerat maskineri i kroppen. Det är många processer som medverkar. Kort beskrivet kan man säga att immunförsvaret skyddar oss mot infektioner. Det bekämpar infektioner oavsett om de orsakas av bakterier, virus, toxiner, cancer, svampar eller parasiter.

Immunförsvaret utgörs av vita blodkroppar. De kan delas in i olika kategorier efter utseende och funktioner Sammanlagt finns över hundra miljarder vita blodkroppar i kroppen. Immunförsvarets celler hos en vuxen väger tillsammans 2-3 kilo

Bara för att du utsätts för virus eller bakterier behöver det inte betyda att du får förkylningar, infektioner och influensa. Det beror på vilket försvar du har! Jobbar ”poliserna” bra eller dåligt?

Får inkräktarna fäste, ja då blir du sannolikt sjuk. Har du en bra förmåga att skydda dig mot inkräktare klarar du dig utan att insjukna.

Det är av stor vikt att vår inre miljö, det vill säga kroppens status, är i balans. Stress, näringsbrister och näringsobalanser, dålig kondition, otillräcklig sömn eller vila, socker och dåliga kostvanor, bäddar för infektioner och förkylningar. Inte ovanligt att man blir sjuk precis när man får semester!

Rent näringsmässigt är många viktiga vitaminer involverade. Tänkte här nämna en som är speciellt viktig vintertid.

Det är D vitamin!

När man utsätts för solljus med UV-strålning aktiveras huden att bilda D-vitamin. D-vitamin är ett av kroppens viktigaste ämnen som skyddar oss mot förkylningar och influensa. Influensaepidemier, oavsett om de är i norra eller södra delen av jordklotet, inträffar när det är minst tillgång till sol och lägst produktion av D-vitamin vilket är vanligt på våra breddgrader. Vi har ju trots allt ganska mörkt på hösten/vintern…. Det är mycket vanligt att vi nordbor har låga nivåer av D vitamin under den mörka årstiden.

Förutom stöd för immunförsvaret bidrar D vitamin att vara stämningshöjande,  bra för cellen i allmänhet samt en co faktor för att få starkt skelett.

Känner du igen dig att vara lite extra låg och ha mycket infektioner/förkylningar under den mörka perioden?

Ta tillskott av D vitamin! Det hjälper.

Bästa livsmedelskällor: Ål, sardiner, lax, hälleflundra, tonfisk, makrill, ägg, räkor, grädde.

Vuxna och barn som regelbundet intar fiskleverolja har en lägre risk för infektioner och influensa.

För bra skydd rekommenderas att inta 25 µg D-vitamin dagligen året om och 50 – 75 µg dagligen under vinterhalvåret.

 


Lämna en kommentar

Musslor

image

Efter trött på julmat kan en värmande musselgryta komma väl till pass. Eftersom jag är en typ ”Kajsa Varg” tar jag det som finns hemma.
Finhacka
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 Stjälkselleri
2 tomater
1/2 röd chili
Stek på låg värme i ca 3 msk olivolja
Späd med ca 2 dl vitt vin och lite pressad citron.
Salt och peppar efter smak.
En klick ” picada”  – en katalansk slags sås som jag har i frysen. Recept på bild nedan från min favorit gormet kock – Ferran Adria, som drivit restaurang El Bulli några mil norr om Barcelona.
Puttra  ihop och lägg i tvättade färska musslor. Snabbt uppkok då musslorna öppnar sig.
Strö över persilja.  Klart! En delikat och lyxig rätt.

image


Lämna en kommentar

Ayurveda – kost

Jag är mycket intresserad av kost på olika plan. Dels hälsosamt men också att det ska vara gott.
Ayurveda kosten är båda delarna och riktar sig på att balansera doshor ( Vata,  Pitta,  Kapha). Den är inte lika fet /oljig som traditionell indisk mat. Detta är hälsokost på indiska !
Det serveras bara vegetarisk kost och olika smaker för olika doshor. Ex Vata är smakrik m sk söta kryddor som kardemumma. Pitta är milda smaker och mycket m kokos. Kapha är mera heta smaker.
I mitt arbete som närings/ört medicinsk terapeut ger jag mycket råd ang kosten. Efter denna resa kan några extra små ayurvediska råd få slinka in.
Något att ta med sig till alla är att dricka varmt vatten eller örtte till maten istället för kallt vatten. Hjälper att smälta maten bättre :mrgreen:
Fantastiskt med denna vistelse var att all mat var vällagad ned härliga smaker och närodlat, tex  bananer och kokos från trädgården!

image

image

Salladsbuffe

image

Dosha mat


Lämna en kommentar

Ayurveda – behandlingar

Inom Ayurveda är behandlingar en stor del. De utförs av utbildade terapeuter som studerat mellan 1-3 år beroende på nivå. Innan man kan påbörja en behandlingskur får man besöka en Ayurveda läkare. De har studerat i minst 5 år. Många har både titel som klassisk läkare och Ayurveda läkare. Man får fylla i anamnes med frågor som ex: Vilka smaker gillar du? Sött, starkt, surt, bittert? Anamnes är till för att få fram vad patienten lider av och hjälp till att bestämma vilken dosha(typ) man är. Att bestämma dosha avgörs med att ta pulsen, en slags underpuls. Man tittar även på tunga och hur man ser ut.
Det finns tre huvud doshor, Vata Pitta och Kapha. Dessa doshor säger vem du är samt vanliga kroppsliga  problem.  Oftast är man en blandning av två doshor. Efter det bestämmer läkaren vilka behandlingar just du ska få i din kur.

image

Läkarexpeditionen

Behandlingskuren  kan vara allt från 12 -28 dagar och utförs varje dag i ca 2 tim/gång. Basen i behandlingen är en massage som utförs med precisa rörelser, av en eller två terapeuter. Man arbetar mycket m oljor med medicinörter i. Sedan tillkommer andra delar som ska hjälpa just ditt  problem.  Ex är ögonskölj med olja för synen, rökelser  i öronen  för rengöring, inandning av ånga m örter för astma förkylning etc, Ört stamp kompresser för att rensa kroppen,  laxermedel och olja i tarmen gör att rensa tarm . Olja i pannan som rinner har en lugnande funtion och minskar stress – den är det typiska för Ayurveda behandlingar.
Finns massor med behandlingar, ca 90 st.
Till detta får man även ört medicin att ta dagligen. Många av dem är främmande men andra använder jag på min klinik. Tex till värk,  inflammationer, bakterier, parasiter, trötthet,  högt kolesterol .
Efter en behandling får man inte duscha på 1-2 timmar så många går och äter med sin gröna rock och håret inlindat i gasväv om du fått oljedropp……
Spännande med dessa behandlingar :mrgreen:

image


Lämna en kommentar

Ayurveda – andas

Är nu på en helt otrolig resa till Indien  som bara handlar om hälsa. Det är inte ofta man enbart kan koncentrera sig på sig själv 24 h om dygnet. För mig är det bekant med Ayurveda men är ingen expert. Arbetar med många fantastiska Ayurveda örter ex ashwaganda, boswellia, tribulus.
Men Ayurveda betyder mera än örter. Det betyder läran om livet. Dvs samspel kropp och knopp. På en Ayurveda retreat är det behandlingar, yoga, meditation, mat, utbildning och ört medicin som gäller. Tänkte några dagar framöver berätta vad man gör här på dagarna.

image

image

En daglig uppgift är meditation och andning. Att andas gör vi ju men att andas rätt är något annat. Genom att andas rätt får du ett lugn i kroppen, minskar stress, du tänker klarare mm.
Här utövas meditation och olika andningsövningar varje morgon kl 7 på en uteplats (bilden nedan) . Det är sk yoga andningstekniker. Meditationen går ut på att fokusera på andningen i nuet.

image

Man behöver inte göra så krångligt  för att träna på att andas.
Att träna andning kan gå till så här:

Djupa andetag ända ner i magen, expandera även diafragman och bröstkorg/lungor.  Andas ut långsamt, helst genom näsan.

Prova!


Lämna en kommentar

Bli din egen coach – verktyg

Att må dåligt kan bero på många saker. Mitt arbete som närings/ ört medicinsk terapeut innebär att balansera kroppen m rätt förutsättningar att läka. Detta genom kost, örter och tillskott. Men ibland behövs mera för att må toppen. Kanske finns andra aspekter i livssituationen som behöver förändras. Då rekomenderar jag att gå på samtal eller kanske prova på att coacha dig själv? Kan varmt rekommendera egenhjälpsböcker.
Nyligen har min vän Eva Sandsjö Liljedahl släppt superverktyg för att coacha dig själv. Värt att prova!

”Skapa bestående förändringar – Bli din egen coach” (huvudbok + arbetsbok) och den mentala coachingskivan ute till försäljning i din nätbokhandel!

Du behöver inte vänta till imorgon… Börja redan idag!
Evas bok/verktyg


Lämna en kommentar

Detox dax!

Se det lite som en vårstädning efter vinterns frosseri av julbord och godsaker i soffan ☺ Lite kort info om Detox: Här äter man men ta bort kött, socker, mjöler/sädesslag, mjölk och allt raffinerat samt stimuli som kaffe, alkohol, svart te, tobak etc .

Ät frukt, bär, grönt, kyckling, fisk. Krydda med rena kryddor. Skippa ex aromat, grillkrydda etc. De innehåller smakförstärkare (glutamat) som inte är hälsosamt överhuvudtaget. De ska man alltid undvika. Finns mkt i färdig mat som ska ”förhöja” smaken och påverkar dig negativt med ex huvudvärk och belastning av kroppen.
Ta hellre örtsalt, peppar , ört- kryddor färska o torkade. Låt dig inspireras o prova dig fram.

Drick mycket örtteer, vatten och sk gröna smoothies . Ex på detox drink:  Bladpersilja, gurka, selleri, citron o vatten.

Lite kort om Fasta: Här intar du endast flytande. Så klart av det hälsosamma valet såsom råsaftsjuicer och gröna smoothies. Detta för att avlasta matsmältningssystemet och städa hela kroppen.

Ex på råsaftsjuice: morötter, rödbeta, lime o citron. Mycket renande för lever o njurar.

Själv tycker jag att det är kanon att börja med Detoxmat, sedan göra några dagars fasta OCH lever/gallrening. Sedan trappa av med detoxmat igen. Du kommer att känna dig mycket piggare och alertare samt att du ger kroppen andrum att förnya celler och städa på djupet.

Idén att göra lever/gallrening är för att du hjälper levern att filtrera bättre samt rensa gallan från eventuella gall och kolesterolstenar.

Är du intresserad av att veta mera om detta ämne men också hur örter, näring och mat påverkar din hälsa?

Anmäl dig till min E- kurs i ”Läkande kost och näring”med start 18 maj, under 8 veckor. För mera info och anmälan: www.terapeutakademin.se 


Lämna en kommentar

Detox

Nu är det dax att runda av fastan med att börja äta lite lätt. Min tanke är att försra dagen får bli lik fasta dagarna men med grönsaker o frukt att tugga på också.  Ex lite päron och grönsakssoppa m bitar i. Gjort  en sats m soppa bestående av vitkål selleri paprika lök o tomat. Buljong utan socker o jäst.
Resterande dagar bygger jag på med fisk o kyckling.
Vid en detox ätning tar man bort kött, socker, mjöler/sädesslag o allt raffinerat samt stimuli som kaffe, alkohol, svart te, tobak etc .
Ät frukt, bär, grönt, kyckling, fisk.  Krydda med rena kryddor. Skippa ex aromat, grillkrydda etc. De innehåller smakförstärkare (glutamat) som inte är hälsosamt.  De ska man alltid undvika. Finns mkt i färdig mat som ska ”förhöja” smaken.
Ta hellre örtsalt,  peppar , örter-  kryddor färska o torkade. Låt dig inspireras o prova dig fram.

Till mellis blev det ananas,  äpple smootihe.

image

Tips! När man gör drinkar i råsaft centrifug ex baserade på bara grönsaker som morötter, rödbetor,  selleri etc. Spara fibrer o använd till ex till vegetariska biffar. Blanda m ex linser eller kikärtor, mixa o stek.
Kan även torka fibrer i ugn på låg värme så bli det hälsosamna kex (platta ut på bakplåtspapper o krydda först…..)

Går ypperligt att frysa grönsaksfibrer om du inte vill använda dem på en gång.

image


Lämna en kommentar

Sista fasta dagen

Nu blir det dag 4 i fasta.  Dock skriver jag lite senare men vill få hela serien dagar ändå.
Egentligen skulle jag denna gång orka hålla på flera dagar till men får avrunda med detox föda några dagar innan det är dax för helgkalas 🙂

Idag blir det riktig rivstart med njur o detox drink, gjord på bladpersilja,  gurka, selleri, citron o vatten.
Härlig färg!!!

image

Nu på vårkanten kan man också med fördel ta späda nässlor att ha i drinkar eller soppa. Nässla är rik på mineraler oxh är ph balanserade.  Maskrosblad annan dunder växt att plocka fr naturen nu när bladen är späda o inte fullt så bittra.  Ha i drink eller i sallad.  Bra för lever o njurar. 
Torka dessa fina örter o ha som te i vinter!

Dagen fortsätter i blöt form. Mycket te på sprängticka (chaga) . Behöver varmt och fylla på m massor av antioxidanter. Chaga gar grymt högt ORAC Värde. Det man mäter ett livsmedels antioxidant kapacitet.
Förbereder soppa som går att tugga på inför morgondagens steg. 
I morgon detox steg…..


4 kommentarer

Lever/gallrening

Fastan fortsätter men har också genomlidit en lever o gallkur som även jobbar tarmtömmande….
Min natt har haft mycket betoning på tarmtömmande 😉
Varför genomlida detta? Jo, levern är ett stort reningsorgan o behöver filtreras samt gallan kan ha stenar/kolesterolstenar som är bra o få bort.

Kuren börjar på em med stort glas glaubersalt lösning som ska drickas vid två tillfällen.  Sedan blir det tidigt säggående m en blandning av olivolja och saft gr grapefrukt och citron,   1,5 dl av vardera. Detta dricks o sen i säng o ligg på höger sida (leverns sida) .
Detta ska nu chocka gall gångar o levern att dra sig samman och sedan stöta ut gallstenar. På morgonen ska det intas två doser glaubersalt lösning innan allt är klart. Då har systemet rensats rejält.  En del kan må riktigt illa, andra inte.
Idag har jag kännt mig lite matt så frukosten fick bli med smootihe som ger lite energi. Blåbär, banan, spenat o vatten. Andra drinken är favorit i repris ( som i går)

image

Mellisdrink blev m hallon, päron, bladspenat o vatten.
Middags soppa på morot, lök, vitlök, ingefära, chili. Mixas slätt.

image

I morgon sista fasta dagen! Sov gott