fbpx
art beach beautiful clouds

Livsviktigt D-vitamin i fokus

Jag har i tidigare blogg från 2016 skrivit om D-vitaminets betydelse men tycker att det åter är viktigt att ta upp ämnet i den tid vi nu befinner oss i. Vikten av D-vitamin kan inte överdrivas.

D-vitamin är förmodligen det viktigaste vitamin du kan ta nu under det mörka vinterhalvåret. D-vitamin har fått berättigad uppmärksamhet på senare tid. Diagrammet nedan visar D-vitaminupptaget i relation till solståndet.


Brist på D-vitamin utsätter oss för ökad infektionsrisk och kan göra oss trötta och energilösa och till och med deprimerade. D vitaminet är även viktigt för ben/skeletthälsa och vid brister finns större risk för benskörhet.

D-vitaminbrist är vanligt

Mer än hälften av alla svenskar kan ha brist på D-vitamin, alltså varannan svensk, under vinterhalvåret, enligt en svensk undersökning på Sahlgrenska universitet från år 2015. Det var personer som inte alls var medvetna om sin låga halt av D-vitamin. (1) Allt fler får diagnosen D-vitaminbrist av läkare. 2004 fick nio personer D-vitaminbrist som sin huvuddiagnos inom öppenvården. Bara efter tio år, 2014, var den siffran uppe i 1030 fall. 2006 fick 14 964 personer D-vitamin utskrivet till sig av läkare. 2015 var den siffran uppe i 126 041 personer.

Influensaperioderna infaller med de mörka vintertiderna då solen ligger lågt och i princip inte ger någon D-vitamin. Det går sällan någon influensavåg under sommartiden då solen står högt och UVB-strålningen ger oss tillräckligt med D-vitamin.


Immunförsvaret behöver D-vitamin

Stor uppmärksamhet har riktats mot D-vitaminet. Fyra läkare skriver i Läkartidningen att ”D-vitamin kan skydda mot svår infektion”. (2)

Med anledning av flera internationella studier har både England och Skottland därför beslutat att dela ut D-vitamintillskott till personer i riskgrupper.

Hur mycket behöver vi?

Kosttillskott från 2000 IE ända upp till 5000 IE vid nordliga breddgrader är säkert, dock kan man minska eller hålla upp under sommarmånaderna om man är ute i solen varje dag. Dessa doser går inte lätt att få i sig genom maten.

Dricker man ett glas mjölk får man i sig 100 IE, en burk tonfisk ger 230 IE. Dricker man 20 glas mjölk eller äter två burkar tonfisk får man alltså tillräckligt, men man får då samtidigt en mängd andra problem. Bland annat för mycket kalk genom mjölken och kvicksilver genom tonfisken. Om man skall få i sig det genom fet fisk får man äta 0,5 och 1 kilo – om dagen. 25-30 ägg täcker dagsbehovet!

Det är viktigt med extra D-vitamin under de mörka årstiderna och man bör överväga att ta ett tillskott om man inte äter enligt ovan.

I vintermörkret önskar jag er alla en fridfull Jul och ett hälsosamt 2021!

Referenser
(1) https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=6120407
(2) https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/05/d-vitamin-kan-skydda-mot-svar-infektion-vid-covid-19/

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: