fbpx

Sommar – Ät grönt och håll vätskebalansen!

Just nu finns det gott om primörer, färska grönsaker och härliga frukter och bär. Det ser väldigt vackert och färggrant ut, men väljer alla att äta mycket av dessa läckerheter och äta grönt? Nej vi tror inte att alla gör det så vår uppmaning är därför; Ät grönt och håll vätskebalansen


Grönt för hälsans skull

Om man nu bortser från den akuta risken med virus så tycks den främsta och långvariga risken mot vår hälsa vara dieten, och nummer ett är att inte äta tillräckligt med frukt och grönsaker. Det finns även indikationer på att risken för att dra på sig virusattacker ökar med dålig diet då det sänker immunförsvaret.

Dieten är den främsta dödsorsaken enligt 2017 Global Burden of Disease Study (1), nummer ett är att många individer inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker.

Detta går säkert att diskutera bland alla förespråkare för alla olika dieter som introducerats de senaste åren, men faktum är att Global Burden of Disease Study är den största och mest omfattande systematiska analysen av dödsorsaker som någonsin gjorts. Redan 2012 kom de fram till samma slutsats där studierna utfördes av 500 forskare från mer än 300 institut i 50 länder.

Ett globalt problem

Världen över så är otillräcklig frukt- och grönsakskonsumtion direkt ansvarig för uppskattade 11 miljoner dödsfall år 2017, och 255 miljoner funktionsjusterade levnadsår (DALY – som är ett mått utvecklat av WHO för sjukdomsbördan, där hänsyn tas både till för tidig död och funktionsnedsättning). Siffrorna gäller än idag.

I USA, hamburgar- och köttlandet nummer ett, fick detta stor uppmärksamhet. Om amerikanarna åt bara en enda portion mer av frukt eller grönt per dag, skulle 30 000 liv kunna räddas och 5 miljarder dollar medicinska kostnader per år skulle sparas, vilket var slutsatsen av undersökningen 2012. Man kan nog översätta det till ett flertal andra länder, däribland Sverige. Att äta grönt och bra och hälsosamt är alltså att vinst både på individnivå och samhällsnivå.

Ett sätt frukt och grönsaker agerar på är att de motverkar att blodplättar klumpar ihop sig. Blodplättarna har en förmåga att samla ihop sig till klumpar, eller proppar, vilket naturligtvis är bra när vi blöder. För mycket blodplättar kan dock även forma blodproppar inne i ådrorna vilket kan orsaka hjärtattack och även stroke. Plättarna anses också ha farliga inflammatoriska effekter som leder till förhårdnader av artärer, allergier, reumatisk artros och även cancer.

Jordgubbar för hjärta och hjärna

Forskare har visat att olika frukter och grönsaker har effekt på blodplättsformationen. Bär är effektivast, jordgubbar i synnerhet. Det finns ett ämne i jordgubbar som heter fisitin, som sägs skydda både hjärna och hjärta och därmed öka livslängden. Forskarna fann dock att apelsin och grapefruktjuice inte hade någon effekt, medan vindruvsjuice hade det.

Anledningen till detta är bärens, frukternas och grönsakernas olika antioxidanta verkan med sina vitaminer och mineraler, sina fytoämnen, polyfenoler, flavonoider och karotener. De höjer immunförsvaret, ökar livslängden och minskar chanserna att få kroniska sjukdomar.

9 av 10, eller 90 procent, av befolkningen i USA har näringsbrister, vilket alltså inte bara är ett problem i tredje världen. Detta beror verkligen inte på att de äter för lite. Nästan 1 av 2 amerikaner lider av kroniska sjukdomar. Dessa siffror kan naturligtvis överföras till andra länder med liknande diet, såsom delvis i Sverige. Även om vi inte kommit upp i dessa siffror – ännu.


Problemet

Problemet är inte bara att vi skall få i oss minst ett halvt kilo frukt och grönsaker – varje dag – vilket ytterst få gör, enligt undersökningar. Vi skall också få i oss näringsrika sådana.

C-vitaminhalten i apelsiner kan variera mellan 0 till 120 mg per apelsin, beroende på hur de odlas, transporteras, förvaras och eventuellt tillreds. En hel del näring i broccoli försvinner när man kokar dem i vatten, och till största delen om man mikrar dem. Gurkor och tomater odlas ofta på stenull och endast ett fåtal mineraler tillförs. Mineralerna finns normalt i jorden, så odlar du själv – grattis till mera näringstätt!

Besprutning – ett stort problem


Sedan har vi problemet med gifterna – besprutade bananer är direkt hälsovådliga. Tack och lov har allt fler livsmedelsbutiker i Sverige valt att bara sälja ekologiska bananer. Till och med odlarna själva varnar för att äta besprutade vindruvor direkt från plantan. Samma sak gäller naturligtvis för vin. Kaffe tillhör de mest besprutade plantorna. Jordgubbar tillhör de mest besprutade bären i Sverige. Så välj ekologiskt så långt som möjligt både för din egen skull och för dem som hanterar grödorna.
Livsmedelsverket påstår att vi får all näring från maten, men är det verkligen så och får alla verkligen i sig all näring genom maten?


Lösningen

Vad ska du göra om du inte kan leva upp till vår uppmaning; ät grönt och håll vätskebalansen! Om man inte får i sig minst ett halvt kilo grönsaker, frukter och bär – per dag – året runt, så är Greens och olika superfoods bra näringsförsäkring.

Viktigt att äta grönt och hålla vätskebalansen i sommarvärmen

Sol och värme är trevligt på många sätt och solen ger oss energi och D-vitamin. Men under sommaren när vi rör oss mycket ute och under varma sommardagar gör du av med mer vätska än vad du anar. Det är lätt att utarma kroppen på viktiga elektrolyter, vitaminer och spårämnen. Vätskebrist kan göra dig trött eller ge dig huvudvärk. Det är lätt att glömma bort att dricka ordentligt och att få i sig spårämnen för att bibehålla en god vätskebalans i kroppen. Det betyder också att du måste fylla på med mer än bara vanligt vatten. Här är några tips för både god energi och vätskebalans.
Att tillföra vattnenflaskan lite sött i form av lite honung och en nypa salt är bra för att vätskan stannar i kroppen. Resorb kan också vara ett bra alternativ samt en produkt jag har till försäljning på min klinik är NRG-C.

NRG-C

NRG-C är ett välsmakande C-vitaminpulver (1000 mg) med 5 vitaminer och 5 mineraler samt 72 spårmineraler. Med andra ord, en välkomponerad blandning av vitaminer, elektrolyter och B-vitaminer. Blandningen är designad för snabb absorption för att ge dig den energi du behöver för en aktiv livsstil. Smaksatt med äkta fruktpulver.

En smidig dospåse du kan ha i fickan eller väskan. Du blandar den lätt i ett glas vatten eller i din vattenflaska (det blir lättare att dricka vatten då) för att ge dig en stabil tillförsel av viktiga vitaminer, mineraler och energigivande elektrolyter under dagen. Drick den under varma sommardagar, när du tränar, när du känner eftermiddagsdippen, under en sen kvällskörning. Eller när du behöver extra fokus. Du känner skillnaden.

En dospåse NRG-C innehåller:

Vitaminer

  • 1000 mg C-vitamin – bidrar till normal energigivande metabolism och reducerande av trötthet och utmattning, till funktionen av nervsystemet, samt immunsystemet. Skyddar DNA, proteiner och fetter från oxidativ stress.
  • 20 mg B1– Bidrar till normal energimetabolism samt normal nervfunktion och ett normalt fungerande hjärta.
  • 5 mg B2 – Bidrar till normal energimetabolism och reducerande av trötthet och utmattning. Upprätthåller normal hud och friska slemhinnor samt friska röda blodceller och bidrar till upprätthållandet av normal syn.
  • 20 mg B5 – som metylkobalamin för ökad biotillgänglighet – bidrar till normal energimetabolism samt normal nervfunktion samt mental prestation och normal syntes av steroida hormoner, vitamin D och vissa nervtransmittorer.
  • 250 mcg B12 – bidrar till att minska trötthet och utmattning, immunsystemets normala funktion och energimetabolismen. Bidrar till nervsystemets normala funktion samt formandet av röda blodceller.

Mineraler

  • 50 mcg Krom – en viktig komponent för upprätthålla normal blodsockerkoncentration.
  • 260 mg Kaliumbikarbonat– Ämnet medför att muskelfunktion och för att nervsystemet skall fungera normalt samt normalt blodtryck.
  • 150 mg Magnesium – Bidrar till kroppens elektrolytbalans och till att minska trötthet och utmattning. Den bidrar också till normal muskelfunktion.
  • 100 mg. Natriumbikarbonat – natrium bidrar till vätskebalansen i kroppen.
  • 15 mg. 72 Spårmineraler – kroppen behöver ett flertal mineraler som inte längre finns i våra jordar.


Antioxidanter

För att hjälpa dig som lever ett aktivt liv är NRG-C packat med antioxidanter, både i form av fruktpulvret, vitaminerna och mineralerna. De stöttar dig även under de mest ansträngande dagarna.

Önskar du köpa NRG-C? Kontakta mig via sms på 070 76470 43.

Ha nu en underbar sommar och ät grönt och håll vätskebalansen!
Regina Ryderberg
Reginakliniken

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: