fbpx

Ayurveda – behandlingar

Inom Ayurveda är behandlingar en stor del. De utförs av utbildade terapeuter som studerat mellan 1-3 år beroende på nivå. Innan man kan påbörja en behandlingskur får man besöka en Ayurveda läkare. De har studerat i minst 5 år. Många har både titel som klassisk läkare och Ayurveda läkare. Man får fylla i anamnes med frågor som ex: Vilka smaker gillar du? Sött, starkt, surt, bittert? Anamnes är till för att få fram vad patienten lider av och hjälp till att bestämma vilken dosha(typ) man är. Att bestämma dosha avgörs med att ta pulsen, en slags underpuls. Man tittar även på tunga och hur man ser ut.
Det finns tre huvud doshor, Vata Pitta och Kapha. Dessa doshor säger vem du är samt vanliga kroppsliga  problem.  Oftast är man en blandning av två doshor. Efter det bestämmer läkaren vilka behandlingar just du ska få i din kur.

image
Läkarexpeditionen

Behandlingskuren  kan vara allt från 12 -28 dagar och utförs varje dag i ca 2 tim/gång. Basen i behandlingen är en massage som utförs med precisa rörelser, av en eller två terapeuter. Man arbetar mycket m oljor med medicinörter i. Sedan tillkommer andra delar som ska hjälpa just ditt  problem.  Ex är ögonskölj med olja för synen, rökelser  i öronen  för rengöring, inandning av ånga m örter för astma förkylning etc, Ört stamp kompresser för att rensa kroppen,  laxermedel och olja i tarmen gör att rensa tarm . Olja i pannan som rinner har en lugnande funtion och minskar stress – den är det typiska för Ayurveda behandlingar.
Finns massor med behandlingar, ca 90 st.
Till detta får man även ört medicin att ta dagligen. Många av dem är främmande men andra använder jag på min klinik. Tex till värk,  inflammationer, bakterier, parasiter, trötthet,  högt kolesterol .
Efter en behandling får man inte duscha på 1-2 timmar så många går och äter med sin gröna rock och håret inlindat i gasväv om du fått oljedropp……
Spännande med dessa behandlingar :mrgreen:

image

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: