fbpx
pink sphere splashed by green liquid

TARMFLORA – NYCKELN TILL ETT HÄLSOSAMT LIV

Det pågår en enorm forskning på tarmfloran, och det sägs att vi bara skrapat på ytan på vad probiotika kan göra för vår hälsa. Det har under flera år varit känt att tarmbakterierna har en direkt kommunikation med hjärnan. Man tror att det påverkar vårt humör rejält om tarmfloran störs. Men även vår vikt. Man kan absolut öka antalet hälsosamma bakterier genom att äta fermenterad mat såsom surkål, kefir, miso och yoghurt. Men frågan är om det räcker?

Merparten av dagens sjukdomar, symptom och hälsoproblem har en koppling till dålig tarmflora. Modern kost försämrar miljön för tarmens goda bakterier. Till detta tillkommer antibiotikakurer, andra läkemedel, stress etc. som minskar vår goda bakterieflora avsevärt. 

Tarmflora och dagens kost

Dagens kost är ofta rik på socker och tillsatser, och den innehåller för lite mikrober och fibrer som stöd för vår mag- och tarmfunktion. En störd tarm kan gynna mindre bra mikrober och skapa problem. Ett exempel på detta är överväxt av candida, tarminflammationer, läckande tarm, matsmältningsproblem etc.

En bra tarmflora producerar enzymer som hjälper till med matsmältning av protein såväl som kolhydrater och olika naturliga sockerarter, såväl som producerar K-vitamin och vissa B-vitaminer, om än i små mängder. Trög mage och förstoppning kan bero på för lite eller fel bakterier som tar hand om maten.

Tarmflora och probiotika 

Probiotika har visat sig vara en god hjälp i de flesta fall. IBS, Crohns sjukdom och inflammation i tarmarna är vanligt idag och ett allt större problem. Rätt bakterier i magen kan minska och mildra besvär och skapar ett bättre klimat för att tarmarna skall kunna regenerera sig. Upplåst mage kan vara ett tecken på IBS men även obalanser bland matsmältningsbakterierna eller enzymbrist.

Tarmflora och inflammationer

Inflammationer i tarmen kan ge en läckande tarm, vilket faktiskt är ganska vanligt. Tarmväggarna är en viktig barriär mot skadliga ämnen. En frisk tarm släpper inte igenom skadliga ämnen, men inflammationerna på grund av dålig kost och obalans i tarmfloran gör så att det blir större ”insläppshål” som ibland kallas för läckande tarm, vilket medför att vissa delar osmält mat, virus och bakterier kan komma in blodet. Det gör så att immunsystemet går på högvarv och kan bli utmattat, för att utrycka det enkelt. En bra tarmflora förhindrar läckande tarm.

Tarmflora och påverkan av mediciner

Mediciner är en annan faktor som påverkar tarmfloran och det gäller inte bara antibiotika, vilket slår ut tarmfloran ofta under en längre tid. Mediciner förändrar balansen av de olika bakterierna vilket kan ge en negativ påverkan.

Vi förlorar mycket av matens naturliga och nyttiga bakteriekulturer på grund av odlingsmetoder, transporter, upphettning, raffinering samt strålning av varor. Mjölksyrebakterier och andra mikrober som vi tidigare fick i oss via vår föda, har som uppgift att hjälpa till med matens spjälkning samt att bilda viktiga näringsämnen i tarmen. Fermentering var en konserveringsmetod förr i tiden, innan kylskåpen kom. Det blev en dubbeleffekt med goda tarmbakterier och hållbar mat. Idag innehåller våra tarmar ofta mindre bra bakterier, candida och mediciner istället för goda bakterier.

Referenser

Lär mer om hur jag jobbar med matintoleranser och hur de påverkar din tarmflora >>

%d bloggare gillar detta: