fbpx

Immunförsvaret och D vitamin

 

Immunförsvaret är väldigt omfattande och komplicerat maskineri i kroppen. Det är många processer som medverkar. Kort beskrivet kan man säga att immunförsvaret skyddar oss mot infektioner. Det bekämpar infektioner oavsett om de orsakas av bakterier, virus, toxiner, cancer, svampar eller parasiter.

Immunförsvaret utgörs av vita blodkroppar. De kan delas in i olika kategorier efter utseende och funktioner Sammanlagt finns över hundra miljarder vita blodkroppar i kroppen. Immunförsvarets celler hos en vuxen väger tillsammans 2-3 kilo

Bara för att du utsätts för virus eller bakterier behöver det inte betyda att du får förkylningar, infektioner och influensa. Det beror på vilket försvar du har! Jobbar ”poliserna” bra eller dåligt?

Får inkräktarna fäste, ja då blir du sannolikt sjuk. Har du en bra förmåga att skydda dig mot inkräktare klarar du dig utan att insjukna.

Det är av stor vikt att vår inre miljö, det vill säga kroppens status, är i balans. Stress, näringsbrister och näringsobalanser, dålig kondition, otillräcklig sömn eller vila, socker och dåliga kostvanor, bäddar för infektioner och förkylningar. Inte ovanligt att man blir sjuk precis när man får semester!

Rent näringsmässigt är många viktiga vitaminer involverade. Tänkte här nämna en som är speciellt viktig vintertid.

Det är D vitamin!

När man utsätts för solljus med UV-strålning aktiveras huden att bilda D-vitamin. D-vitamin är ett av kroppens viktigaste ämnen som skyddar oss mot förkylningar och influensa. Influensaepidemier, oavsett om de är i norra eller södra delen av jordklotet, inträffar när det är minst tillgång till sol och lägst produktion av D-vitamin vilket är vanligt på våra breddgrader. Vi har ju trots allt ganska mörkt på hösten/vintern…. Det är mycket vanligt att vi nordbor har låga nivåer av D vitamin under den mörka årstiden.

Förutom stöd för immunförsvaret bidrar D vitamin att vara stämningshöjande,  bra för cellen i allmänhet samt en co faktor för att få starkt skelett.

Känner du igen dig att vara lite extra låg och ha mycket infektioner/förkylningar under den mörka perioden?

Ta tillskott av D vitamin! Det hjälper.

Bästa livsmedelskällor: Ål, sardiner, lax, hälleflundra, tonfisk, makrill, ägg, räkor, grädde.

Vuxna och barn som regelbundet intar fiskleverolja har en lägre risk för infektioner och influensa.

För bra skydd rekommenderas att inta 25 µg D-vitamin dagligen året om och 50 – 75 µg dagligen under vinterhalvåret.

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: